Múlt heti vendégségre készült a jól bevált tiramisu, de rég csináltam, pedig ebből is aztán meg tudnék enni simán egy tepsivel, vagy tállal, vagy vödörrel, nem mintha nem így lennék nagyjából bármelyik sütivel. Ezután csak gondoljátok hozzá minden recepthez, hogy: És igen, Zenóbia ebből meg tudna enni egy tepsivel. Mert bélpoklos. A recept meghatározhatatlan forrásból származó fénymásolt papíroson van, kakaópor foltokkal telítődik szép lassan. Nem azért, mert debil vagyok és csak recept alapján tudom megszórni kakaóval a tetejét, hanem mert mindig elfelejtem, hogy az nem is kell hozzá csak a végén. Így azt is kihozom, lepattintom a tetejét, és már szálldogál is a kakaópor a levegőben. Tíz emberre négyszeres adagot szoktam.
Tiramisu
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone sajt
- 3 tojás
- 7,5 dkg porcukor
- kakaópor
- kávé
- babapiskóta
- rum vagy rumaroma
A porcukrot habosra keverjük a tojásokkal. Az egész tojásokkal szoktam, nem csak a sárgájákkal, mert marhára nincs kedvem szarakodni a megmaradt fehérjékkel, meg mert így több is lesz belőle, meg habosabb is, ami lehet, hogy nem túl autentikus, de viszonylag kevés olasz áll sorban a kapuban, hogy meglincseljen ezért. Hozzákeverjük a mascarpone sajtot, majd ízesítjük ízlés szerint rummal vagy aromával. Nem a kávéba rakom a rumot, hanem a krémbe, mert így nekem egyszerűbb kóstolni, mint a forró és keserű kávét, de akinek ilyen perverziói vannak, annak hajrá. A piskótákat egyenként a kávéba mártogatjuk, de csak két másodpercre, mert nem akarjuk, hogy szarrá ázzon. Rétegezzük a krémmel, majd ha betelt a vödrünk, hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóval.